Yeni dönemde binaların yıkılması için yeni bir yönetmeliğin hazırlandığı öğrenildi. Bir yapının inşa edilmesi için pek çok kuralın bir araya gelmiş olması gerekiyor. Bununla birlikte yıkı için şimdiye kadar gerekli özenin gösterilmediği ifade ediliyordu. Bu süreçte ortaya çıkan açığın kapatılması için yeni bir dönemin başlatılmasına karar verildi.
Yıkım alanında yapılan değerlendirmeler sonrasında ciddi bir açığın olduğu belirtildi. Ülkemizde de risk teşkil eden milyonlarca yapının olduğunun tespit edilmesi yıkım alanında yeni bir düzenlemenin yapılmasını adeta zorunlu hale getirdi. Ülkemizde ortalama olarak 6.7 milyon risk teşkil eden ve kontrollü bir şekilde yıkılması gereken bina olduğu belirlendi.
Yıkım Yönetmeliği 6 Ayda Tamamlanacak
Şimdilerde yıkım yönetmeliği için bir taslak çalışmanın yapılmasına karar verildi. Bu taslak çalışma ile birlikte 6 aylık dönemde yönetmeliğin tamamının çıkarılması ve kamuoyu ile paylaşılması bekleniyor.
Yeni yıkım planının ayrıntıları düşünüldüğü zaman öncelikli olarak yıkım yapılması beklenen binanın bir planının çıkarılması gerekiyor. Yıkımın tam olarak hangi periyotlarla ve hangi yöntemle yapılacağının belirlenmesinin ardından yıkım işlemleri için de bir ruhsat alınacak. Ardından bir yıkım müteahhidi ile anlaşma yapılacak. Yapılan değerlendirmeler sonrasında yıkım planında olumsuz bir durum olmaması halinde ruhsat süreci 15 günde tamamlanacak ve ardından 3 aylık dönemde de yıkımın gerçekleştirilmesi beklenecek. Yıkımın gerçekleştirilmesine 7 gün kala mutlaka bölge sakinlerine yıkım hakkında detaylı bir bilgi verilmesi beklenecek. Yeni dönemde yıkımlarda yaşanabilecek sorunların çözüme kavuşturulması bekleniyor